Vil bruke oljerigger i fiskeoppdrett

Vil bruke oljerigger i fiskeoppdrett

Artikkel fra Dagen Næringsliv:

Oljerigger i opplag skal få nytt liv. Nå vil Stavangerselskapet Roxel revolusjonere oppdrett av laks til havs ved å bygge om rigger.

– Dette er så bra at jeg får nesten frysninger.

Gründeren Dag Meling i Roxel er til vanlig av det entusiastiske slaget. Nå bobler han nesten over mens han peker, forklarer og himler med øynene. På bordet foran han ligger budsjetter og på skjermen ruller en video over konseptet han tror vil endre oppdrettsbransjen.

– Dette vil revolusjonere oppdrettsbransjen. Jeg har aldri noensinne vært med på noe med et lignende potensial, sier Meling.

– Vi vil bygge om gamle oljerigger som ligger i opplag og bruke dem i et konsept med oppdrett til havs, sier Trond Ferkingstad.

Ferkingstad grunnla selskapet Roxel sammen med Meling og Sigve Sandvik i 2010.

– Dette er tidenes omstillingsprosjekt. Vi tror nok kanskje oljeprisen vil komme opp i 60 dollar igjen, men vi tror dessverre ikke vi vil få igjen de tidene vi hadde før, sier Meling.

Fredag ettermiddag ble et fat nordsjøolje solgt for 48 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden i november i fjor.
Administrerende direktør Dag Meling (i midten) tror han kan revolusjonere oppdrettsindustrien med Roxels nye konsept. Her med Eivind Helland, Blue Planet, (til venstre) og investeringsdirektør og medgründer Trond Ferkingstad i Roxel. Foto: Tomas Larsen

I Stavanger er Meling, Ferkingstad, Sandvik og Meling mer kjent som oljeveteraner. På 1980 og 1990-tallet jobbet de i Jon Gjedebos Hitec-system før de samlet seg i Hitec Products Drilling, som i 2008 ble solgt for en halv milliard til oppkjøpsselskapet HitecVision.

– Frem til oljeprisen stupte høsten 2014, var 80 prosent av salget vårt til oljebransjen. Nå har vi ti prosent, sier Meling.

I første kvartal omsatte Roxel for 162 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 9,6 millioner kroner. Ordreboken er på 556 millioner kroner.

Gjenbruk av rigger i opplag

I over ett år har Roxel jobbet med konseptet for oppdrett til havs, blant annet sammen med havbruksorganisasjonen BluePlanet. Hittil har flere norske selskaper fått konsesjoner for utvikling av konsepter for oppdrett til havs. Nå vil Roxel søke om en lignende utviklingskonsesjon. Norske myndigheter ønsker å gjøre havbruksnæringen mer bærekraftig ved å flytte oppdrettsanleggene til havs. I norske fjorder er lakselus et stort problem.

Roxel vil ta boreutstyret av riggene og sette på prosessutstyr som brukes i oppdrettsbransjen. Rundt plattformen, som skal fungere som en sentral, flyter merder. Disse skal være forankret ved hjelp av sugeanker som brukes i oljeindustrien. Ved uvær skal merdene kunnes senkes dypere i havet.

– Det spesielle med dette konseptet, er at vi bruker eksisterende rigger. Vi vet at riggene tåler å ligge til havs. Det ligger 150 oppjekkbare rigger i opplag rundt omkring i verden. Disse kan vi få kjøpe eller leie billig. Og om riggmarkedet skulle komme tilbake igjen, er det bare å sette på boreutstyret igjen. Det gjør dette konseptet mindre risikofylt enn andre prosjekter. Vi hater nemlig risiko, sier Ferkingstad.

Beregninger selskapet selv har gjort, viser investeringer i størrelsesorden en halv milliard kroner.

– Vi mener selv at vårt konsept vil kreve mindre investeringer enn andre konsepter som er lansert for oppdrett til havs, sier Ferkingstad.

Eivind Helland (fra venstre), Blue Planet, administrerende direktør Dag Øyvind Meling i Roxel og investeringsdirektør Trond Ferkingstad i Roxel vil utnytte oljekrisen. I bakgrunnen et produksjonsskip i opplag. Foto: Tomas Larsen

Opp mot 20 rigger

Ferkingstad og Meling har vært i kontakt med flere leverandører av rigger for å sondere markedet.

– Fredag møtte vi Borr Drilling i Oslo. Vi har også vært i kontakt med Rowan, sier Meling.

Han er ikke snau når han snakker om potensialet.

– Vårt mål er å leie eller kjøpe inn ti til 20 rigger. Nå vi utvikler dette konseptet videre, ønsker vi å samarbeide med leverandører. Det kan være både riggleverandører, verft og teknologiselskaper innen havbruk, sier Meling.

Dagens Næringsliv lyktes fredag ikke å få kontakt med Rune Magnus Lundetræ som leder det Tor Olav Trøim-kontrollerte riggselskapet Borr Drilling.

Parallelt jobber Roxel nå med planene om en emisjon i datterselskapet Roxel Aqua.

– Vi vil hente inn rundt en halv milliard kroner i løpet av året, sier Ferkingstad.

Foreløpig er det ikke engasjert noe meglerhus til jobben.

– Går alt etter planen, vil vi være i drift i løpet av 2020, sier Meling.

Og legger til:

– Tro meg. Dette blir fantastisk.

Orginal artikkel finner du her!

Share

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann